In 2005 kwam de raad van Europa in Faro (Portugal) bij elkaar om te praten over de waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving. Zij sloten een verdrag dat bekend is komen te staan als het Verdrag van Faro Het Verdrag van Faro is eigenlijk een tekst met afspraken over erfgoed.
Het programma Faro zit nu in een spannende fase. In december wordt het Uitvoeringsprogramma aangeboden aan de staatssecretaris Uslu.
Dit is ook belangrijk voor ons inwoners van de gemeente Renkum, omdat dit over erfgoedparticipatie gaat, we doen mee door mee te bepalen. En door betrokkenheid van inwoners.
Concreet voorbeeld: In de Jufferswaard zijn nog restanten te zien van de vlamoven Jufferswaard of ook wel Pilo steenoven. Overal langs de rivieren vind je steenovenresten, dus niet bijzonder, zou je zeggen. Maar voor inwoners van Renkum is het wel bijzonder. Dit zijn de resten van een stukje eigen geschiedenis. Het is de moeite om de schoorsteen te bewaren voor het nageslacht en niet te laten vervallen. De Pilogroep, een inwonersinitiatief, heeft gezorgd dat de schoorsteen nu gemeentemonument is. Bovendien kunnen we een stukje ‘oral history’ meegeven aan bezoekers van de Jufferswaard door de Pilo Podwalk. Nu nog voor elkaar krijgen dat de schoorsteen ook daadwerkelijk gerestaureerd wordt.
Het Verdrag van Faro stelt de mens en de samenleving en hún relatie met erfgoed centraal.