Nieuwe podwalks (=mediatours)

Voor de Open Monumentendagen 2024 is het thema dit jaar: routes, netwerken en verbindingen. In de gemeente Renkum voegen we daar nog een vleugje Airborne aan toe, vanwege 80 jaar Airborne. Rondom deze thema’s maken we met een groep vrijwilligers twee mediatours. In de dorpen Wolfheze en Renkum is de periode na 17 september 1944 nog onderbelicht.

Wist je bijvoorbeeld dat de Engelsen hebben geprobeerd de veerpont in Renkum te verdedigen, maar daar het onderspit moesten delven? Hoor onder meer het verhaal van Wilf Oldham, een van de overlevende Engelsen, die met 101 jaar in 2021 stierf. Hier naast zie je de schade aan de steenoven na de oorlog.

En ken je de Operatie Pegasus I waarbij de Renkumer Jan Peelen als gids optrad? Wacht tot september en dan vertellen we daar meer over.

De glider-natuurroute in Wolfheze bestaat al, zelfs met routepaaltjes, maar die gaan verrijken met audio.

Beiden worden wat wij Podwalks (= wandeling met podcast) noemen. De vrijwilligers, die meedoen krijgen dankzij subsidie van de gemeente en de provincie een workshop Mediatour in 10 stappen bij Erfgoed Gelderland. PER organiseert zelf nog een vervolg op deze workshop in de Concertzaal te Oosterbeek.

Wolfheze en Renkum krijgen ook een verhaal op de Liberation Route Europe website.

Renkum Jufferswaard Steenoven 16 april 1946 Collectie  Eef Ariëns

Gesponsord door Gemeente Renkum en Vrijheid Gelderland.

Plaats een reactie