Boek “Een eeuw verbonden Renkum”

1 Mei 2023 is het 100 jaar geleden dat de gemeente Doorwerth werd toegevoegd aan de gemeente Renkum. De gemeente bestaat dan 100 jaar in de huidige vorm. Een gelegenheidsredactie heeft het initiatief genomen om ter gelegenheid van dit eeuwfeest een herinneringsboek samen te stellen en uit te geven.

In de kranten, voorafgaand aan de vereniging van de gemeenten Renkum en Doorwerth in 1923, valt op dat vooral het niveau van de gemeentelijke voorzieningen ter discussie staat tussen de betrokken gemeenten. Logischerwijs hebben de redacteuren van dit boek gestreefd naar een beschrijving van de voortgang en de verschillende achtergronden van deze voorzieningen in de eeuw na 1923. De technische voorzieningen zoals gas, licht en water zijn nog ‘modern’ in die tijd en nog lang niet overal aanwezig. De sociaaleconomische ontwikkeling in Renkum gaat gepaard met steeds meer wetgeving en beleidsnota’s en plannen: huisvesting, communicatie, veiligheid, onderwijs, gezondheid, landelijk gebied, natuur.

Voor de inhoud hebben we al veel ideeën ontvangen en de medewerking van inwoners gekregen en de redactie is hard aan het werk om dit op te schrijven, te verzamelen en te redigeren om 1 mei 2023 dit boekwerk gereed te hebben.

Het oude Wapen van de gemeente Renkum tot 1923
Het wapen van de gemeente Renkum sinds 1923
Het oude wapen van de gemeente Doorwerth tot 1923

3 gedachten over “Boek “Een eeuw verbonden Renkum””

  1. Goed initiatief dat boek 100 jaar gemeente Renkum’.
    Voor info over idëen over de wederopbouw van de dorpen na WOII verwijs ik naar het boek De weg van de Wederopbouw,
    uitg Boekschap ISBN 978-94-90357-17-7

    Beantwoorden

Plaats een reactie